You are currently viewing Banany. To musisz o nich wiedzieć!

Banany. To musisz o nich wiedzieć!

Banany.

Mamy ich ponad 300 rodzajów. Różnią się miedzy sobą zawartością skrobi i cukru. Najpopularniejszy to Musa Cavendish. Stanowi około 45% światowego rynku bananów. Ale nie tylko gatunek ma tu znaczenie. Ważny jest także stopień dojrzałości owoców. Warto wspomnieć, że banany to świetne przeciwutleniacze. A w zależności od stopnia dojrzałości będą miały inne cech i inny indeks glikemiczny. Czego nie wiesz o bananach?

Banany.

To jedna z najpowszechniejszych upraw owocowych na świecie i najstarsza roślina lecznicza. Była stosowana na:

  • kaszel
  • przeziębienie
  • wrzody
  • oparzenia
  • biegunkę.

Banany na cukrzycę i raka!

Zdecydowanie nie jest to niemożliwe. Okazuje się, że w bananach potwierdzono obecność substancji o działaniu:

  • przeciwutleniającym
  • przeciwcukrzycowym
  • przeciwnowotworowym
  • przeciwzapalnym
  • przeciwdrobnoustrojowym.

Trwają badania nad ich możliwościami zastosowania w medycynie.

Jak wybierać banany? O tym warto wiedzieć!

Zależnie od stopnia dojrzałości, owoce te będą miały inne właściwości.

Zielone i niedojrzałe, to dobre źródło prebiotyków i korzyść dla naszych jelit.

Ledwo dojrzałe- dużo błonnika i nadal mniej cukru.

Dojrzałe- wysoka zawartość przeciwutleniaczy i błonnika.

Bardzo dojrzałe- najniższa zawartość witamin i minerałów.

Przejrzałe- najwyższa zawartość cukru i najniższa błonnika.

Banany nie tylko na deser!

Istnieją przeróżne zastosowania części bananów- do produktów piekarniczych, nabiałowych, napojów i mięsnych, jako substytut pszenicy, źródło błonnika, prebiotyków, substytut tłuszczu, sacharozy i naturalny przeciwutleniacz. Warto wiedzieć, że mogą też one poprawiać samopoczucie i lepszy sen gdyż zawierają tryptofan. Dbają również o Twój układ nerwowy. Wspierają pamięć i koncentrację. Kolejna interesująca właściwość to wzmocnienie odporności i wspomaganie regeneracji organizmu.

Co znajdziesz w bananie?

Banany zawierają między innymi:

  • fosfor
  • sód
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • mangan
  • fenole
  • karotenoidy

Jeden banan to około 110kalorii, 400mg potasu, 10mg witaminy C, 30mg magnezu, 7mg wapnia, 25mg fosforu.

Banan zaśluzowuje organizm?

Przeważnie oceniamy żywność na podstawie jej wartości odżywczej i struktury, biorąc pod uwagę zawartość białka oraz tłuszczu i kalorii. Jednak w medycynie chińskiej żywność jest rozpatrywana na podstawie jej właściwości energetycznych i ich wpływu na organizm. Żywność klasyfikuje się jako podgrzewaną i chłodzącą oraz suszącą lub wilgotną. Równowaga tych właściwości energetycznych jest według takich poglądów kluczem do zdrowia i pomagając zapobiegać chorobom.

Wcale nie przed wiekami, lecz stosunkowo niedawno, w latach 70tych, opracowano obowiązujące obecnie zasady medycyny chińskiej. Przeprowadzono to przy użyciu wybranych tradycyjnych terminów, z których część została wyrwana z kontekstu, a część źle zrozumiana. Chińczycy podzielili populację na dziewięć typów. Jednym z nich jest typ/konstytucja flegmy i wilgoci. W dużym uproszczeniu, zależnie od typu, dana osoba powinna spożywać pokarmy równoważące jej typ. Czyli osoba o konstytucji wilgoci miałaby unikać produktów “wilgotnych”, a wybierać te “suche”.

Nadmiar wilgoci ma według tej teorii powodować:

  • Bóle stawów
  • Zaćmienie mózgu
  • Zmiany wagi
  • Problemy trawienne
  • Brak energii
  • Utrata motywacji lub witalności
  • Flegmę
  • Ból lub ucisk zatok

Do “wilgotnej” żywności i napojów zaliczają się:

  • Produkty mleczne
  • Produkty zawierające gluten i pszenicę
  • Owoce i warzywa słodkie lub o dużej zawartości wody (arbuz, ananas i ogórek)
  • Cukier i słodziki
  • Jajka (białko jaja) i mięso
  • Produkty sojowe, tofu
  • Śluzowate pokarmy, np. siemię lniane
  • Nadmiar grzybów
  • Zimne napoje
  • Tłuszcze
  • Banany
  • Awokado

Ponadto sugeruje się, że wiele produktów spożywczych powodujących “zawilgocenie ciała” ma mieć wilgotną, flegmową konsystencję.

Objawy, które miałyby być związane z nadmiarem wspomnianej wilgoci:

  • Otyłość
  • Zatrzymanie płynów i obrzęk
  • Łagodne nowotwory i cysty
  • Candida
  • PCOS
  • Katar sienny, alergie i mokry kaszel
  • Nadmierne pocenie się
  • Choroby grzybicze, takie jak grzybica i stopa sportowca

Teoria mówi, że nagromadzona wilgoć ma zatykać narządy takie jak płuca, powodując alergie lub astmę. Kiedy zatyka przewód pokarmowy, może rozwinąć się niestrawność lub problemy z jelitami. Wilgoć może być również „ukryta” i blokować meridiany, co może prowadzić do bólu i sztywności, a nawet obrzęku stawów. Z biegiem czasu wilgoć może się rozgrzać i spowodować choroby zapalne.

Jednak do dziś trudno ocenić, czy żywienie według tradycyjnej medycyny chińskiej mogłoby odegrać znaczącą rolę w leczeniu różnych chorób. Problemem jest brak optymalnych badań naukowych potwierdzających te zasady. Nie ma dowodów aby meridiany istniały. Według wspomnianych badań osoba mająca nadmiar wilgoci miałaby odnieść korzyść z unikania pokarmów zawilgacających, w tym właśnie wspomnianych bananów.

Jak jednak ustalić, że taka osoba ma wspomniane zawilgocenie ciała? Jakimi obiektywnymi kryteriami się kierować? Obecnością objawów? A może każdy otyły lub każda osoba z katarem siennym czy grzybicą miałaby unikać tych pokarmów? Na przykład ogórka czy awokado? A w zamian spożywać zalecane produkty z grupy “suchych” jak ciastka, krakersy, ziemniaki i ryż? I jak ocenić tą korzyść? Czy jeśli nie będę spożywać wspomnianych produktów to się odśluzowuję i schudnę, wyleczę katar i PCOS? Jakimi kryteriami oceniać skuteczność wspomnianej terapii i jak długo miałaby ona trwać?

Banany nie są przeciwwskazane we wspomnianych schorzeniach i objawach.

Nie ma naukowych dowodów na zawilgocenie organizmu czy jego zaśluzowienie z powodu bananów.

Co nie oznacza, że cała medycyna chińska nie ma sensu. Nie składa się tez ona wyłącznie z rekomendacji dietetycznych. Za tym idzie jeszcze akupunktura, ziołoterapia, masaż, bańki, i inne. Niewykluczone, że niektóre z tych metod terapii znajdą zastosowanie w medycynie współczesnej, opartej na dowodach.

Zależnie od koloru skórki/dojrzałości bananów, istnieje podział na 7 kategorii

1 cały zielony

2 zielony ze śladem żółtego

3 bardziej zielony niż żółty

4 bardziej żółty niż zielony

5 żółty ze śladem zieleni

6 całkowicie żółty

7 całkowicie żółty z brązowymi plamami

Zależnie od stopnia dojrzałości, różna jest zawartość składników odżywczych. W różnych sytuacjach zaleca się spożycie bananów o innym stopniu dojrzałości.

Słodkość wzrasta wraz z dojrzewaniem, szczególnie od stopnia 4 do 7. Odpowiada za to hydrolizacja skrobi w tym okresie. W efekcie tworzą się rozpuszczalne substancje stałe, co zwiększa zawartość cukru w ​​bananie. Słodycz bananów stale wzrasta podczas procesu dojrzewania, powodując ciągłe mięknięcie tekstury miąższu.

A co do bananów, to zjadaj je na zdrowie! A jeśli jest taka możliwość, wybieraj raczej te zielone, jeszcze niedojrzałe.

.

.

.

.

.

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27041291/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34337757/

Dodaj komentarz