Pisałam ostatnio i jeszcze będę, o glutenie, więc, żeby wszystko było jasne i zrozumiałe, muszę najpierw wyjaśnić kilka terminów.
Mikrobiom
Są to wszystkie mikroorganizmy występujące w ciele człowieka. Lokalizują się ona na skórze, błonach śluzowych oraz przewodzie pokarmowym. W ramach mikrobiomu zachodzi mnóstwo przeróżnych interakcji: obronnych, symbiotycznych (współpraca), patologicznych. Wszystko, co się w nim dzieje pozostaje w chwiejnej równowadze. Nie zawsze ów bilans jest zachowany. Bywa, że przeważa któryś z procesów. Uważa się, że w chorobach autoimmunologicznych równowaga jest zaburzona, a mikrobiom pozostaje w stanie ciągłego stanu zapalnego.
Mikrobiota jelitowa. Inaczej mikroflora jelitowa.
To wszystkie mikroorganizmy zamieszkujące nasze jelita. Szacuje się, że istnieje około 1800 różnych szczepów bakterii zasiedlających ludzkie trzewia. Nie znaczy to, że każdy posiada każdy z nich. Jedna trzecia jest wspólna dla większości ludzi, różnimy się resztą. Uważa się, że mikrobiota jest tak specyficzna jak odcisk palca. Zależy m.in. od naszej diety i środowiska. Dlatego probiotyki z innej strefy geograficznej mogą nie być skuteczne u nas.
Co wpływa na mikrobiotę?
Na naszą swoistą mikroflorę ma wpływ tak wiele czynników, że wymienię tylko kilka przykładów- stress u mamy, pobyty w szpitalu, starsze rodzeństwo, sposób porodu, tydzień ciąży w którym się urodziliśmy (o czasie czy nie), sposób karmienia. Brzmi to prawie jak szamaństwo ale właśnie te czynniki rzutują na naszą mikrobiotę. Również wiek ma tu znaczenie. Po ukończeniu 3 lat mikroflora jest „z grubsza” ukształtowana. Jednak nadal ma na nią wpływ stress, dieta, choroby, oraz zażywane leki. Po 65 r.ż. zmieniają się proporcje i liczba zasiedlających nasz przewód pokarmowy gatunków.
Jakie funkcje pełni mikrobiota?
Funkcja ochronna. Warunkuje zachowanie ciągłości nabłonka jelit oraz przeciwdziała ich kolonizacji przez inne bakterie (te nieprawidłowe).
Synteza witamin (B i K- tak, nasz organizm ją produkuje, o czym większość ludzi nie wie) oraz enzymów trawiennych i kwasów tłuszczowych.
Regulacja metabolizmu., regulacja układu odpornościowego. Hamowanie karcinogenezy (nowotworzenia).
Aby trawienie przebiegało prawidłowo konieczne są nie tylko wszystkie enzymy trawienne, lecz także fizjologiczna flora jelitowa.
Dysbioza.
Jest to zaburzenie składu ilościowego i jakościowego mikrobioty. Jednym słowem- albo mamy czegoś za mało, za dużo, lub wcale. Albo też występują patogeny, których być tam nie powinno.
Czy mikrobiota jest ważna?
Bardzo ważna.
Czy wiecie, że upośledzenie flory jelitowej może prowadzić do rozszczelnienia bariery nabłonka jelit, zakażenia ogólnoustrojowego a następnie sepsy? Albo, że antybiotyki mogą zaburzyć proporcje w składzie flory pochwy co doprowadza do grzybicy. Albo, że dysbioza jest czynnikiem rozwoju raka szyjki macicy? Albo, że obecność niektórych szczepów bakteryjnych w jamie ustnej sprzyja chorobom z autoagresji, np. reumatyzmowi czy kłębuszkowemu zapaleniu nerek ?
Takich przykładów jest wiele.
Jak to się ma do glutenu- zapraszam na następne wpisy!
Wе stᥙmbled oᴠer herе coming from a different paցe and thought I might
check things out. I lіke what I see so now i’m following
y᧐u. Look forward to finding out about your web page repeatedly.
Prosze o nowe wiadomości
Pingback: Co ma gluten i celiakia do Hashimoto? Co to jest NCGS? - DoktorMagda