Co to jest Kalprotektyna? Jak i gdzie ją badać? Co znaczy podwyższona kalprotektyna? Kiedy jest w normie?
Kalprotektyna, podobnie do Zonuliny, jest uznawana za parametr stanu zapalnego jelita. Jest to białko produkowane w czasie stanów zapalnych. Oznaczamy ją, podobnie do Zonuliny, także z kału. Zonulina mówi nam bardziej o szczelności bariery jelitowej, zaś kalprotektyna o nasileniu zapalenia.
Fizjologicznie powinna być jedynie w śladowych ilościach.
W stanach zapalnych jest wysoka. Może więc służyć zarówno do diagnostyki chorób zapalnych jelit jak i do oceny, czy nie mamy do czynienie z zaostrzeniem rozpoznanego już schorzenia (nieswoiste choroby zapalne jelit, np.choroba Leśniowskiego-Crohna czy colitis ulcerosa- wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Natomiast nie jest to wskaźnik swoisty. Oznacza to, że może być podwyższony także w innych schorzeniach a nawet po lekach.
Co oznacza wynik kalprotektyny mieszczący się w normie?
Jeśli pomimo to mamy dolegliwości jelitowe, będzie sugerował zespół jelita drażliwego.
Wykonany u osoby z nieswoistą zapalną chorobą jelit, wskazuje na remisję choroby.
Jeśli pomimo prawidłowego wyniku występują dolegliwości, warto skonsultować się z lekarzem. Być może należy wykonać dodatkowe badania oraz wykluczyć czynniki, które mogły zafałszować wynik.
Jakie są normy kalprotektyny?
Za prawidłowy uważa się stężenie poniżej 50ug/g (50mg/kg) u osób zdrowych. Natomiast u chorych, ze schorzeniami zapalnymi jelit, sugeruje się raczej wartość poniżej 100 lub 150ug/g. Normy sugerowane w piśmiennictwie są różne. Najlepiej, gdy u zdrowej osoby mieści się poniżej 50ug/g.
Co może zafałszować wynik kalprotektyny?
Na szczęście nie sposób przechowywania lub przesyłania próbki- jest to dość stabilna substancja. Natomiast istnieją leki, które mogą zawyżać (niesteroidowe leki przeciwzapalne) lub zaniżać (glikokortykosteroidy) wyniki. Również w schorzeniach innego rodzaju wynik może być podwyższony- mowa to u nowotworach przewodu pokarmowego, czy schorzeniach zapalnych innych narządów. Także intensywny wysiłek fizyczny potrafi podwyższyć stężenie tego białka.
Podwyższona kalprotektyna- co robić?
Po pierwsze- bez paniki. To jeszcze nie wystarczy do rozpoznania ciężkiej choroby. Należy zgłosić się do gastrologa, który wykluczy ewentualne czynniki, które mogły zafałszować wynik i skieruje na dalsze badania. Będzie to z pewnością kolonoskopia, prawdopodobnie także USG jamy brzusznej i badania krwi.
A na rysunku- bakterie w wolnej interpretacji;)
Czy dobrze rozumiem, że warto badać ale przy jakiś objawach, tak?