You are currently viewing słodziwa- ranking 20 substancji słodzących pochodzenia naturalnego- part 1

słodziwa- ranking 20 substancji słodzących pochodzenia naturalnego- part 1

Lubisz słodkie ale nie chcesz utyć? Może intensywnie trenujesz, pilnujesz sztywnej diety, ale jednak.. coś słodkiego by się chciało? Jesteś na diecie? Liczysz kalorie? Chcesz żyć zdrowo/naturalnie? Co Ci służy a co szkodzi?
Było już o słodzikach i cukrze pod kątem BLW (tutaj dla dzieci). Tym razem- cukier i inne słodziwa dla wszystkich. Ranking słodkości część pierwsza (czyli produkty pochodzenia naturalnego).
Omawiamy po kolei, częściowo pokrywa się to z zaleceniami dla dzieci, ale dorośli mogą więcej 😉
Dla jasności przeczytaj wcześniej (jeśli nie wiesz) o indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym.

1. Owoce– czyli słodzenie bez dosładzania, dodajesz słodkie owoce. Oczywiście pod warunkiem, że przygotowujesz coś, do czego owoce pasują 😉 Najbardziej naturalna forma słodzenia. Pamiętać jednak należy, że słodycze niepozbawione są kaloryczności. Różna jest ich zawartość kalorii i różne IG (indeksy glikemiczne). Arbuz ma IG 75, ananas z puszki 65, melon lub dojrzały banan 60, ale już winogrona (niby takie niewskazane) zdecydowanie mniej, bo 45.
2. Cukier (sacharoza)– nie jest zdrowy i kropka. Nie ma znaczenia czy biały czy brązowy. Brązowy to zabarwiony biały. Jego IG to 70.
3. Cukier trzcinowy– to brązowy cukier ale (!) z trzciny cukrowej, często określany jako muscovado. Jeśli jest nierafinowany, to powiedzmy, że najmniejsze zło. Ale dalej zło. IG 87
4. Daktyle– naturalny supersłodzik. Nie jest pozbawiony oczywiście kalorii. Zdrowy. Słodki. Naturalny. 🙂 Także syrop z daktyli (Można zrobić samemu), który ma dużo błonnika i salicylanów (przeciwdziała zaparciom i zapaleniom). Suszone daktyle IG 70.
5. Suszone owoce– śliwki, żurawina, morele, figi. Mają więcej cukru niż świeże owoce, za to wiele minerałów i substancji odżywczych, oraz więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy). IG różny, podobnie kaloryczność.
6. Miód– zdrowy, naturalny oczywiście, nie mówimy tu o sztucznym (bo to zwykły cukier jest). Najlepiej z dobrego źródła. Jeśli długo nie krystalizuje, to jest to podejrzane- prawdziwy musi krystalizować. Jest niezliczona ilość rodzajów miodu, każdy powinien znaleźć dla siebie ulubiony aromat. Ostrożnie tylko z małymi dziećmi, do roku nie wolno go używać (może powodować alergie, bo pyłki i ryzyko botulizmu dziecięcego- zakażenie Clostridium botulinum, inaczej jadem kiełbasianym). Warto wiedzieć, że jest bardziej kaloryczny niż cukier. IG 55-60
7. Syrop klonowy– zdrowy, można stosować. Używajmy produktów o dobrej jakości, pozyskiwanych naturalnymi metodami. Taki produkt składa się z cukrów prostych, antyoksydantów i elektrolitów. Ma mniej kalorii niż miód czy cukier. IG 65
8. Melasa– Produkt uboczny przy wytwarzaniu cukru (skład to głównie sacharoza- 40-50%), z dodatkiem glukozy i fruktozy. Ma o połowę mniej kalorii niż cukier, za to sporo wapnia i żelaza. Są różne rodzaje (z buraka, trzciny, karobu, daktyli, morwy). Zdrowy jak najbardziej.
9. Stewia– pochodzenie również naturalne, roślinne. Ostatnio staje się coraz bardziej popularna, bo ma niski indeks glikemiczny, więc pokochali ją też cukrzycy. Ponadto możesz hodować ją w doniczce na oknie 😉 Spożycie dopuszczone- do 4mg/kg mc. Nie ma jeszcze długoletnich badań, więc ja bym nie przesadzała z ilością. IG 3.
10. Syrop z agawy– lepiej nie stosować. Jest to (sztucznie obecnie przygotowywana) mieszanka glukozy i fruktozy (z przewagą tej drugiej) czyli coś, czego należy szczególnie unikać. Ponadto nie wiemy w jakich warunkach i jaką metodą zachodzi produkcja. IG nieco ponad 40 (ten “prawdziwy” ma IG ok.11). Około 1,5 razy słodszy od cukru.


11. Syrop (słód) ryżowy– niezalecany, nawet jeśli produkowany ekologicznie, z brązowego ryżu. Nieco słodszy od cukru. W smaku słodko-orzechowo-miodowy. Ale uwaga- IG 100! Są to bowiem same cukry proste słód po angielsku to “malt”, czyli… jest tam głównie maltoza).

12. Lukrecja– słodsza od cukru 50 razy. Bakteriobójcza, przeciwzapalna, moczopędna, wykrztuśna…. Antyoksydant.  Słodycze z lukrecją działają przeciwpróchniczo . Smak- anyżkowy, więc nie każdy lubi. Niezalecany do 4 rż, ostrożnie stosować z lekami i uważać, żeby nie przedawkować. IG 5.
13. Fruktoza– naturalny cukier owocowy, ma mniej kalorii niż glukoza i niższy IG (19-24) ale za to słodszy smak. Niemniej jednak nadmiar może szkodzić, zaś badania sugerują, że jej spożycie nie powoduje sytości, czyli “napędza” jedzenie. Warto sprawdzić z czego jest wyprodukowana, przy czym lepiej, żeby nie była to kukurydza.
14. Słód jęczmienny– owszem, naturalny, tak jak i ryżowy, ale są to głównie cukry proste (z tego 65% to maltoza IG 105-115). O połowę mniej słodki niż cukier. IG około 45.

15. Cukier kokosowy– inaczej palmowy. Naturalny, lekko karmelowy w smaku. Ma niski indeks glikemiczny (35). Zawiera witaminy z grupy B, C, cynk, żelazo, wapń. Jego dominujący składnik to sacharoza (80%), z dodatkiem glukozy i fruktozy. Ładnie się nazywa- cukier z kwiatu kokosa 🙂
16. Inulina– IG 14. Może działać przeczyszczająco. Głównie produkowana z cykorii. Wartościowa ale mało słodka (znacznie mniej, bo ok. 10 razy mniej od cukru).
17. Lo Han Guo– mało znany słodzik. 300 razy słodszy niż cukier, pochodzi z rośliny Siraitia Grosvenorii (Azja) inaczej owoc mnicha/buddy, odmiana melona. IG 0. Brak dużej ilości wiarygodnych danych na temat stosowania.
18. Syrop glukozowo-fruktozowy– inaczej kukurydziany. Jest pochodzenia naturalnego (przynajmniej w teorii) ale kaloryczny i nie zdrowy. Bardzo chętnie stosowany gdyż jest łatwy w produkcji i tańszy. Uważany za główną przyczynę otyłości u osób spożywających wysokoprzetworzone produkty. Sprzyja zaburzeniom gospodarki węglowodanowej. Bardzo popularny w USA, jest przyczyną panującej tam epidemii cukrzycy. Wysoka zawartość fruktozy sprawia, że nienależycie zaspokaja uczucie sytości, co sprzyja obżarstwu.
19. Tagatoza- cukier z laktozy, podobna do cukru (sacharozy) ale mniej kaloryczna, IG 3.
20. Maltoza– to również substancja słodząca, ale popularna z innego powodu. Jest węglowodanem o bardzo wysokim IG (110) a najczęściej spotykamy ją w… piwie. A piwo, jak wiadomo, tuczy…

Wszystkie wymienione substancje słodzące są pochodzenia naturalnego. Lepsze czy gorsze ale są to cukry roślinne. Istnieją również różne substancje słodzące syntetyczne i półsyntetyczne. Wkrótce omówię je w oddzielnym poście. Zapraszam!

Ten post ma 15 komentarzy

  1. Małgosia

    Czy syrop ryżowy to nie to samo co słód ryżowy?

  2. Magdalena Jagiełło

    "czeski błąd" , już poprawione 😉 dzięki

  3. Magda

    Ja stawiam na owoce i miód…oczywiście jak przyciśnie "głód" to zwykły cukier w każdej postaci

  4. Ola

    fajny,ciekawy wpis 🙂
    Zapraszam na mojego bloga 🙂

  5. Anonimowy

    Nie widzę w tym zestawieniu ksylitolu – jak dla mnie najlepszego zamiennika cukru!

  6. Anonimowy

    Ciekawe zestawienie. Można by dorzuć erytrol i wyżej wspomniany ksylitol 😉

  7. Anonimowy

    A gdzie jest part 2? 🙂

  8. xxx

    Ɍeally no mаtter if someone doesn’t know afterward its up to other people that they will assist,
    ѕo here it takes place.

  9. Gosia

    a co z ksylitolem? wydawało mi się iż również jest pochodzenia naturalnego.

  10. Ewelina

    Brakuje ksylitolu 🙂

    1. admin

      jest, ale w part 2 😉

  11. Maggie

    Super artykuł!

Dodaj komentarz