jajka “zerówki” |
Poprzednio ustaliliśmy już co z mlekiem, kiedy wprowadzać gluten i jak to robić.
Dzisiaj KROK 2 jajko
Po skończonym 6 miesiącu u wszystkich wprowadzamy pół gotowanego żółtka co 2 dni. Najlepiej z jajek “ze wsi” albo tych sklepowych jak najlepszej jakości.
Takie jajka oznaczone będą cyfrą “0” co ma potwierdzić chów ekologiczny. Mogą też być “jedynki”, czyli chów wolnowybiegowy. Czyli kura biega sobie swobodnie i zjada co się napatoczy, a nie tylko sztuczne mieszanki faszerowane niewiadomo czym 😉
Najwygodniej chyba jest przetrzeć owe żółteczko przez siteczko (można do czegoś domieszać też) albo posiekać ale jedna z moich zaprzyjaźnionych pacjentek dawała córeczce do rączki i ona z zachwytem sobie jadła sama. Były oczywiście pewne straty produktu 😉
jajka zerówki- jak widać na pieczątce pierwsze jest “0” |
Od 10 miesiąca podajemy to nasze pół żółteczka już nie co dwa dni a codziennie, zaś od ok.roku całe jajko 3-4 razy w tygodniu.
Jajko podawane dziecku nie może być surowe/półsurowe (kogel-mogel, jajko na miękko i tiramisu odpadają ;))
Niebawem krok 3- warzywa…