…nie takie tanie ale za to zdrowe 馃榾
Proste i smaczne. Dasz rad臋 馃槈 Wiesz ju偶, 偶e nie pisz臋 tu o wydumanych potrawach…
Nie b臋d臋 tu odkrywc膮, przepis jest zapo偶yczony od Nigelli.
Wykonanie- rodzinne 馃槈 Spo偶ycie r贸wnie偶. Na zdj臋ciu powy偶ej ostatni zapomniany kawa艂eczek 馃槈
Nie wszystkie potrawy bezglutenowe s膮 smaczne, ani te偶 proste w przygotowaniu. Ta po prostu nie mo偶e si臋 nie uda膰. Poniewa偶 coraz wi臋cej os贸b, zw艂aszcza tych z chorob膮 Hashimoto wybiera diet臋 bezglutenow膮, ja te偶 postanowi艂am si臋 do niej “przymierzy膰”. Pewnie stosowa膰 nie b臋d臋, bo nie mam wskaza艅, ale przynajmniej b臋d臋 mie膰 opini臋 w rozmowach z pacjentami. A mo偶e cz臋艣膰 przepis贸w zaadaptujemy i przygarniemy 馃槈
Znalaz艂am obiecuj膮cy przepis w “Kuchnia,. Przepisy z serca domu”. Nie jest ci臋偶kie lecz przyjemnie wilgotne, nie starzeje si臋 od razu jak np.biszkopt. Pod warunkiem, 偶e kto艣 w og贸le da mu szans臋 pole偶e膰 馃槈
Przepis (skr贸cony) na ciasto- zetrzyj 2 marchewki na grubej tarce i ods膮czy膰 z soku na papierze. Zagotuj paczk臋 rodzynek w rumie (ok.60ml). Utrzyj 150g cukru z 125ml oleju. Do olejo-cukru dodaj-艂y偶eczk臋 aromatu waniliowego, 3 jajka, potem mielone migda艂y (250g, czyli paczka), p贸艂 艂y偶eczki tartej/mielonej ga艂ki muszkato艂owej, marchewk臋, rodzynki z zalew膮 a na ko艅cu sk贸rk臋 i sok z p贸艂 cytryny. Prze艂贸偶 do formy, posyp upra偶onymi orzeszkami piniowymi. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach. Gotowe!
Jak wida膰 na zdj臋ciu, du偶e to ono nie wyro艣nie, ale te偶 nie zrobisz zakalca. Jak m贸wi艂am, ono po prostu nie mo偶e si臋 nie uda膰! Ja pokocha艂am ten przepis. Mo偶esz go stosowa膰 r贸wnie偶 nie b臋d膮c na bezglutenowej, nie jest idealny dla Montignac’owc贸w, bo marchewka ma do艣膰 wysoki indeks glikemiczny (IG 80) w tej wersji i jest tu cukier (IG 70). Ale za to nie ma m膮ki 馃槈
Smacznego bezglutenowego.
Wcale nie czujesz, 偶e brak Ci glutenu gdy delektujesz si臋 tym przysmakiem…