Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Dodatkowo otrzymujesz kod zniżkowy na planer matkiprawnik!
Email address
Secure and Spam free...

Insulinooporność. Co to jest takiego? Czy ja to mam?

W plebiscycie tematów na posty na fb wygrała insulinoopornosć (IO). Tak więc dziś napiszę Wam ogólnie cóż to takiego. W kolejnych postach, które będą pojawiać się na blogu szerzej omówię poszczególne zagadnienia.

Ponadto zapraszam Was na bezpłatny webinar o tym jak prawidłowo przeprowadzić OGTT (test obciążenia glukozą). Okazuje się, że nadal mnóstwo osób ma z tym problem…

Co to jest insulinooporność?

Zacznijmy od banalnych podstaw, czyli pytania “czym jest insulina?”

Insulina jest hormonem peptydowym wydzielanym przez trzustkę. Najsilniejszym bodźcem stymulującym jego wyrzut jest oczywiście glukoza. Ale nie tylko. Także aminokwasy, kwasy tłuszczowe, czy ciała ketonowe będą pobudzać jej produkcję.

Co robi insulina?

Jest anabolikiem. Zajmuje się magazynowaniem. Po to, żeby w razie potrzeby było skąd czerpać energię. Insulina powoduje przechodzenie glukozy do komórek i dalsze jej wykorzystanie. Ponadto wspomaga metabolizm białek oraz tłuszczów a także transport jonów potasu oraz magnezu. Czyli odpowiada nie tylko za metabolizm glukozy.

Co to jest insulinooporność?

Jest to stan nieprawidłowej odpowiedzi tkanek na insulinę. W skutek tego metabolizm glukozy, białek i tłuszczów jest upośledzony. Wiele procesów zachodzących w organizmie przestaje działać prawidłowo. A skoro insulina ma obniżoną skuteczność, organizm próbuje to jakoś wyrównać. Jak? Ano produkując i wydzielając więcej insuliny. Początkowo to się udaje, wyższe stężenia insuliny kompensują tkankowy “opór”. Nazywa się to hiperinsulinizmem albo hiperinsulinemią. Niestety wspomniane zjawiska sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, szczególnie brzusznej, co jeszcze bardziej nasilapatologiczną odpowiedź tkanek na insulinę. I tak koło się zamyka…

Do czego prowadzi insulinooporność?

Niestety, w prostej linii do cukrzycy typu drugiego, otyłości, zaburzeń lipidowych, zespołu metabolicznego, chorób układu sercowo-naczyniowego, a w konsekwencji – szybszej śmierci.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Mechanizmy są dwa- genetyczny (wrodzony) albo nabyty.

Jakie są czynniki ryzyka insulinooporności?

Genetyka to pierwszy z nich. Zjawisko to aż w 50% zależy od posiadanych genów. Dużo. Niemniej jednak pozostałe 50% stanowią czynniki takie jak zły tryb życia oraz nieprawidłowa dieta. Na ostatnie masz wpływ i MOŻESZ je zmienić…

Jeśli ktoś w Twojej rodzinie cierpi na cukrzycę typu drugiego, albo może wszyscy mają kłopot z nadwagą i otyłością, oraz, być może również, insulinooporością, Ty także jesteś w grupie ryzyka.

Jakie są konkretnie grupy ryzyka, które objawy będą szczególnie niepokojące, co w tym przypadku oznacza zły tryb życia? Zapraszam na kolejne wpisy na moim blogu!

 

 

 

1 comment

    1. Paulina Obiała
    2. 5 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry Pani Magdo. Czy chora tarczyca może mieć związek z mięśniakami? Jeśli tak, to czy mogłaby Pani napisać coś na ten temat? Właśnie odkryłam Pani blog i jestem zachwycona. Pozdrawiam. Paulina

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Dodatkowo otrzymujesz kod zniżkowy na planer matkiprawnik!
Email address
Secure and Spam free...