Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Dodatkowo otrzymujesz kod zniżkowy na planer matkiprawnik!
Email address
Secure and Spam free...

to nie starość ani menopauza, to chora tarczyca!

Jesteś senna, zmęczona, zapominasz, nie masz siły i kondycji, tyjesz, wypadają Ci włosy, serce dziwnie kołacze i jeszcze te silne poty… Czy jesteś pewna, że to tylko menopauza, starzenie? Serio? A może warto sprawdzić, czy nie ma jeszcze innych powodów?

Tyle już razy zgłaszała się do mnie pacjentka w wieku perimenopauzalnym lub nieco późniejszym, z dolegliwościami, które wcale nie wynikały z menopauzy, że postanowiłam w końcu o tym napisać.

Kobieto, sprawdź funkcję tarczycy!

Niejednokrotnie pacjentki zrzucały wszystkie objawy na przekwitanie. Często było to zmęczenie, problemy z koncentracją, pamięcią, osłabienie, pogorszenie kondycji fizycznej, przyrost masy ciała, wypadanie włosów, obniżenie nastroju, depresja, niezainteresowanie otoczeniem, bóle stawowe, potliwość, zaburzenia rytmu serca, pogorszenie kondycji skóry i paznokci….

Brzmi znajomo? No właśnie! 

Znaczna część kobiet uzna, że to menopauza, koniec świata, życia i w ogóle wszystkiego. A może to wcale nie to ? Jasne, przekwitania (natury) nie oszukasz, ale nie wszystkie dolegliwości mogą być z tym związane. Te, które wynikają z zaburzeń funkcji tarczycy dadzą się zniwelować. Natomiast wszystkie inne też można leczyć.

Nie musisz czuć się źle

z racji tego, że przekwitasz. Wielu problemom można zaradzić i będziesz mogła nadal cieszyć się pełnią życia. Naprawdę. To nie są puste słowa ani reklama protezy do zębów czy środka “na wątrobę”. Wystarczy się przebadać i zastosować odpowiednie środki zapobiegawcze 😉

Więcej jeszcze o leczeniu menopauzy było: menopauza-jakie badaniaczy leczyć.

9 comments

    1. Niemodelka
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Co prawda daleko mi do menopauzy, ale sama mam chorą tarczycę i wszystkie objawy niedoczynności zrzucałam na stres w pracy i zwykłe zmęczenie 🙂

    1. Patrycja Ocicka
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Wiem cos o tym na niedoczynnosc zaczelam chorowac 4 lata temu w okolo 3 miesiacu ciazy (lecz wtedy nie wiedzialam co jest przyczyna tak zlego samopoczucia i td… )lecze sie juz 8 miesiecy nic nie pomaga…moje tsh nie jest zbyt wysokie ale czuje sie bardzo zle. Moim najwiekszym problemem jest duza nadwaga przy wzroscie 164 waze 98kg nie moge schudnac nie wiem juz co mam robic , mieszkam w irl nikt nie chce mi tu pomoc a nie moge latac do polski co 3 miesiace … Do tego wykryto u mnie osteoporoze moje kolana odmawiaja posluszenstwa . mam okropne glebokie bordowe rozstepy na calym ciele nic nie pomaga mi sie ich pozbyc lub chociaz sprawic by byly jasniejsze. Juz naprawde trace wiare w normalne zycie jak z parzed choroby… Prosze o rade i Pomoc . pozdrawiam Patrycja.

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Witam, proszę sprawdzić sobie dobowy rytm kortyzolu lub dobowe wydalanie kortyzolu, oraz wapń i witD3. pozdrawiam

    1. Anonimowy
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Jestem młoda, moim problemem jest trwające od dłuższego czasu zmęczenie. Nie mam energii i ochoty na cokolwiek. Wszystko robię na siłę. Zdrowo się odżywiam, nie odchudzam się. Myślałam, że mam jakieś niedobory witamin, ale tarczyca i morfologia w normie. Nie wiem co się ze mną dzieje…

    1. Anonimowy
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry,
    Jestem mężczyzną lat 27. Leczę się na zaburzenia lękowo-depresyjne ze średnią skutecznością. Lek który obecnie przyjmuję to sertralina (50mg). Wykonałem badania krwi (normy w nawiasie):
    TSH: 8,86 uU/Ml (0,25-5,00)
    FT3: 5,04 pmol/L (4,0-8,3)
    FT4: 13,31 pmol/L (9,0-20,0)
    Poszedłem do lekarza rodzinnego, który zlecił euthyrox n50, a niedługo potem do endokrynologa, który zalecił zacząć od euthyroxu n25. Po 5 tyg suplementacji wyniki są następujące:
    TSH: 4,37 uIU/ml (0,27-4,20)
    FT3: 3,34 pg/ml (2,0-4,4)
    FT4: 0,75 ng/dl (0,9-1,70)
    Doktor powiedziała że należy zejść do poziomu poniżej 3,0 i kazała brać euthyrox n37,5.
    Moje wątpliwości tyczą się 1- czy dawkowanie nie jest zbyt zachowawcze i czy przypadkiem u młodych osób powinno się dążyć do niskiego wyniku w normie (czy n50 nie byłoby odpowiedniejsze i dałoby szybszą odpowiedź)? 2 – FT4 jest poniżej normy a pani dr ani słowa na ten temat i mówi żeby teraz badać już tylko TSH – czy w takim wypadku można w ogóle mówić o subklinicznej niedoczynności? . Miałem zrobione USG tarczycy i jest OK. , podobnie jak przeciwciała. Przysadka również wydaje się w porządku – miałem robione badania ACTH i LH – w normie. Problemy z podwyższonym TSH mam od 20 roku życia, przeważnie było ono w ok. 4,5 (do 6), na długo przed przyjmowaniem leków antydepresyjnych.

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Witam, trudno mi oceniać "na oko" kto miał rację, nie znając dokładnie pacjenta. niedoczynność subkliniczna to byłoby tylko podwyższone tsh. pozdrawiam

    1. Anonimowy
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Witam. Jakiś czas temu zdiagnozowano u mnie nadczynnosc przytarczyc. Za 3 miesiące mam zabieg usuwania. Czy to Najskuteczniejsza metoda leczenia? Czy po zabiegu będę musiała przyjmować hormony? Pth wynosi i mnie 240. Mojr objawy nie sa jednoznaczne dla nadczynnosci. Caly czas jest mi goraco, bardzo przytylam, poce sie, wlosy zagescily sie. Dodatkowo zdiagnozowano mikrogruczolaka przypadki mózgowej, ale nie jest aktywny. Czy że strony lekarzy nie ma sposobu, by zapobiec uaktywnieniu się hormonalnie mikrogruczolaka?

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    WItam, jeśli jest kwalifikacja do operacji, to faktycznie trzeba się jej poddać. Objawy nie muszą być typowe. Zwłaszcza na początku. Jeśli zmiana w przysadce jest nieatywna hormonalnie, to poza kontrolą nie ma innego postępowania. pozdrawiam

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Dodatkowo otrzymujesz kod zniżkowy na planer matkiprawnik!
Email address
Secure and Spam free...