Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Dodatkowo otrzymujesz kod zniżkowy na planer matkiprawnik!
Email address
Secure and Spam free...

wrodzona niedoczynność tarczycy- maska

Niedoczynność tarczycy u dziecka? Rozpoznanie wcale nie jest takie oczywiste jak by się mogło wydawać… Dlatego jedynie u kilku procent noworodków rozpoznaje się niedoczynność jeszcze przed wykonaniem badań krwi.


Ponieważ mówimy tu o wrodzonej niedoczynności, objawy dotyczyć będą już nowo narodzonego maluszka. Pierwszym objawem przeważnie jest przedłużająca się żółtaczka. To wcale nie musi nasunąć pediatrom, że to właśnie niedoczynność tarczycy. Taka żółtaczka może bowiem sugerować wiele innych problemów zdrowotnych.

Ponadto mogą pojawić się takie symptomy jak ochrypły płacz, obniżone napięcie mięśniowe, przepuklina pępkowa, powiększony brzuszek, oraz duże ciemiączko tylne. Lecz nie zawsze są one obecne. Poza wymienionymi, obserwuje się “typowe” objawy niedoczynności tarczycy, to znaczy takie, jak u dorosłych (pisałam już o tym w postach o innych “maskach”). Niestety, poza żółtaczką, wszystkie inne nieprawidłowości rozwijają się dopiero z czasem. A w tym szczególnym przypadku, czyli w momencie gdy mamy do czynienia z noworodkiem, każdy dzień jest niezwykle ważny dla jego rozwoju.

Jeśli ciężarna miała niewyrównaną niedoczynność tarczycy w ciąży, pewne rzeczy będą już niestety nieodwracalne…
Możemy wówczas mieć do czynienia z kretynizmem. Tak, jest taka jednostka chorobowa. Objawia się ona zaburzeniami neurologicznymi i upośledzeniem umysłowym. Wystąpić mogą m.in. zez, głuchota, porażania lub niedowłady. Smutną informacją jest to, że nie da się ich cofnąć. Musimy zapobiegać. Dlatego każda ciężarna, a najlepiej kobieta planująca ciążę powinna zbadać sobie przynajmniej TSH i skonsultować to z lekarzem. Musi być poniżej 2,5 a lepiej, żeby było jeszcze niższe.


To warto wiedzieć:

W Polsce obowiązkowe są badania przesiewowe noworodków.

Jeszcze przed wypisem ze szpitala pobierana jest krew na TSH.

Wczesne leczenie jest konieczne jeśli nie chcemy doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń układu nerwowego.

W ciągu 2 tygodni leczenia powinno się doprowadzić hormony do zalecanej normy.

Kretynizm występuje obecnie bardzo rzadko.

Postępowanie z dziećmi jest inne niż z dorosłymi z niedoczynnością tarczycy.

Jaka jest więc maska wrodzona? Bardzo podstępna. Może imitować zaburzenia metabolizmu albo choroby neurologiczne. Ważne, że może być wcześnie wykryta i że jest ją czym leczyć, oraz, że części przypadków potrafimy zapobiegać. Pisałam już o tym tu. Natomiast o postępowaniu w ciąży patrz tutaj i tu.

10 comments

    1. sasilla
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    A jakie są normy dla noworodka? Moja córeczka ma 10 dni i nie do końca umiem zinterpretować jej wynik (tsh 6,52). Niestety, pediatra nie wyglądała na znającą się na tarczycy, stwierdziła, że wynik trochę podwyższony, ale dla maluszka są inne normy – tyle, że dokładnie jakie to już nie wiedziała.
    Kazała mi dalej brać leki i skontrolować małą za 6 tygodni. Zastanawiam się czy nie powinnam jednak pilnie skonsultować córeczke u endokrynologa?

    1. Niemodelka
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    świetny post! też staramy się o dziecko i okazało się, że mam niedoczynność tarczycy i już tyle strasznych rzeczy się naczytałam, że cieszę się, że nasze wcześniejsze próby nie powiodły się. teraz się leczę (nie tylko na niedoczynność) i jak tylko będę zdrowa na 100% to znów będziemy się starać 🙂

    1. Katarzyna Marciniewicz
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    U Syna wyszło w badaniach przesiewowych,musiałam powtórzyć badanie aby móc dokładnie stwierdzić co to jest.Jak miał miesiąc trafił do endokrynologa.Teraz ma prawie 8 lat i nadal bierze hormony.Gdyby nie badanie przesiewowe(zoltaczki nie miał)……mogłoby się różnie skończyć.

    1. paioal
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    witaj, mamy podobny problem w 3 trymestrze ciąży z 2 dzieckiem okazało się że moje TSH wynosi 3,8 (wcześniej nigdy nie miałam badanej tarczycy również w 1 ciaży) lekarz przypisał mi euthyrox 50 który brałam do czasu az niemowlak skończył 4 miesiące. Przy porodzie i ja i dziecko mieliśmy tsh w normie natomiast teraz (4 miesiące po porodzie) moje tsh wynosi 0,005 (0,270-4,200). lekarz pediatra odmówił mi badania dla dzieca. Lekarz przypisał Tyrozol 10 raz dziennie. poszłam na konsultacje do innego lekarza kazał odstawić wszystko i zbadać się z 3 tyg i obowiazkowo zbadać dzieci. Czy to właściwa droga, proszę o rade

    1. paioal
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    witaj, mamy podobny problem w 3 trymestrze ciąży z 2 dzieckiem okazało się że moje TSH wynosi 3,8 (wcześniej nigdy nie miałam badanej tarczycy również w 1 ciaży) lekarz przypisał mi euthyrox 50 który brałam do czasu az niemowlak skończył 4 miesiące. Przy porodzie i ja i dziecko mieliśmy tsh w normie natomiast teraz (4 miesiące po porodzie) moje tsh wynosi 0,005 (0,270-4,200). lekarz pediatra odmówił mi badania dla dzieca. Lekarz przypisał Tyrozol 10 raz dziennie. poszłam na konsultacje do innego lekarza kazał odstawić wszystko i zbadać się z 3 tyg i obowiazkowo zbadać dzieci. Czy to właściwa droga, proszę o rade

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    po porodzie możemy mieć do czynieni z tzw.poporodowym zapaleniem tarczycy, które może samo się "wyciszyć", ja bym była za tą opcją "poczekaj i powtórz badania" jeśli się dobrze czujesz, trudno mi tak radzić nie znając przypadku. dzieci zbadać można, podejrzewam, że będzie OK, a, jeszcze jedno, trzeba pamiętać, że normy dla dzieci są inne 😉 pozdrawiam

    1. Unknown
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Witam. U mojej 16-letniej córki w badaniach wyszło TSH(ICD-9:L69)-4,030mIU/I w zakresie ref. 0,27-4,2 natomiast FT4 (ICD-9:O69)-15,1pmoI/I w zakresie ref. 12,0-22,0. Badania wykonano testem firmy Roche, metoda ECLIA, na aparacie Cobas 6000. Morfologia w porządku. Sama mam niedoczynność tarczycy, jak i moja mama. Proszę o interpretację tego wyniku, ponieważ zaczynam się martwić.

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Witam, dla młodej dziewczyny to wysoki wynik, sugerowałabym rozszerzenie diagnostyki (usg, przeciwciała), pozdrawiam

Odpowiedz na „paioalAnuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Dodatkowo otrzymujesz kod zniżkowy na planer matkiprawnik!
Email address
Secure and Spam free...