Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Email address
Secure and Spam free...

niedokrwistość syderopeniczna- może ją masz a nawet o tym nie wiesz… nie pomyl jej z niedoczynnością tarczycy!

Masz ochotę schrupać…kredę? Pojawiają się zajady? Kłopoty z myśleniem, kojarzeniem i zapamiętywaniem? A może wypadają Ci włosy? To wcale nie zatrucie, to może być…


Anemia syderopeniczna czyli inaczej… z niedoboru żelaza. Jest to najczęstsza niedokrwistość (około 80% wszystkich niedokrwistości). Występuje częściej u kobiet, gdyż to one mają większą utratę żelaza (ciąża, karmienie piersią, krwawienia miesiączkowe). Ta niedokrwistość może dotyczyć nawet 10% kobiet w Europie!

Kiedy można ją podejrzewać?
Objawami mogą być osłabienie, bóle i zawroty głowy, pogorszenie koncentracji, problemy z kojarzeniem i zapamiętywaniem, bladość skóry oraz szybka akcja serca (tachykardia) lub uczucie “bicia serca”, “nierównego bicia serca”.
Ta anemia może też wywoływać “dziwne” objawy, takie jak nietypowy apetyt (na przykład na kredę czy krochmal). Dość typowym symptomem są problemy z włosami- wypadanie, ścieńczenie, kruchość. Podobnie dzieje się z paznokciami- kruszą się, są blade, mogą mieć podłużne prążki. Męczące są zajady w kącikach ust i suchość całej skóry, oraz ból i pieczenie języka (ciekawe jest to, że jego powierzchnia może ulec wygładzeniu). Nie przypomina Ci to czegoś? A maska skórna Hashimoto albo maska estetyczna- paznokcie lub włosy? Tak, można pomylić te schorzenia…

A teraz słów kilka o przyczynach. Są trzy (no, jeśli wyodrębnić diety, to cztery) bardzo logiczne możliwości- nadmierna utrata żelaza (krwi), zwiększone zapotrzebowanie albo złe wchłanianie.

Utrata
Jak już wspominałam, ten typ anemii najczęściej występuje u kobiet. Przyczyną może być utrata żelaza z krwawieniem z dróg rodnych (obfite miesiączki albo krwawienia pomenopauzalne!). Jest to najczęstsza przyczyna i chyba najmniej niepokojąca (obfite miesiączki to właściwie nie choroba ;). Jeśli nie to, podejrzewać można przewód pokarmowy, nerki, drogi oddechowe, uraz. Również dawcy krwi mogą czasem cierpieć na ten typ niedokrwistości.

Większe potrzeby
Są grupy osób, które potrzebują więcej żelaza. Przede wszystkim należą tu wcześniaki a także noworodki, które są karmione wyłącznie sztucznie. Kolejna grupa to dzieci- dojrzewająca młodzież. Wreszcie, dorośli, a właściwie znów (!) tylko dorosłe kobiety, w okresie ciąży i karmienia piersią.

Złe wchłanianie
Zalicza się tu wszystkie schorzenia pogarszające wchłanianie w ogóle, czyli stany po operacjach żołądka, czy jelit, celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna, nieprawidłową (mniejszą) kwaśność żołądka, lecz także nieprawidłowe diety (ubogobiałkowa, bogatofosforanowa, szczawianowa, wegetariańska).

Co robić?
Badania i badania. Następnie leczenie.

Jak leczyć?
Cóż…to zależy od przyczyny 😉
Przede wszystkim, wyeliminować lub leczyć przyczynę. Bez tego nigdy dolegliwości nie ustąpią. Bo cóż z tego, że na anemię przetoczymy krew? Będzie chwilowa poprawa i znów to samo! Lepiej wyleczyć (w miarę możliwości) powodujące ją schorzenie i podać żelazo, a organizm sam wyrówna swoje niedobory i dolegliwości ustąpią. O leczeniu wkrótce 🙂

5 comments

    1. Margy
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Co pani myśli o przyjmowaniu zmiennych dawek euthyroxu? Tzn. Jednego dnia mam brać 37,5ug a drugiego 50ug i tak cały czas. Wydaje mi się, że dostarczanie takich zmiennych dawek nie jest zbyt dobre dla organizmu, tym bardziej ze jestem w 8miesiacu ciąży.

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Tyroksyna ma dłuższy czas półtrwania niż 1 dzień, więc często się tak podaje ten gdy nie daje się inaczej uzyskać odpowiedniej dawki (gdy nie ma takiej tabletki)- wychodzi "średnia". Ja też tak daję, jeśli trzeba, bo zdecydowanie wolę tak niż np.inna dawka tylko w weekend. Jeśli są dobre wyniki badań, proszę się nie niepokoić. pozdrawiam

    1. Margy
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź. Uspokoiłam się. Na różnych forach można znaleźć informacje że takie zmienne dawki nie są dobre. Stąd moje wątpliwości 😉 Aktualne wyniki mam takie:
    TSH 1.236 (0.380-4.310)
    FT4 0.87 (0.82- 1.63)
    FT3 2.76 (2.17 -3.34)
    Jestem w 8miesiacu ciąży. Co pani myśli o tych wynikach? Moja endokrynolog niestety nie jest zbyt rozmowna, czasami strach o cokolwiek zapytac 😉 Martwi mnie FT4 z każdym badaniem jest coraz niżej.

    1. Anonimowy
    2. 2 lata ago
    3. Odpowiedz

    Chciałabym się dowiedzieć, czy przyjmuje pani na NFZ ponieważ chciałabym zmienić lekarza. 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się i poczytaj :)

Uwaga! Facebook losowo ogranicza dostęp swoim użytkownikom. Oznacza to, że nie każdy opublikowany przeze mnie post trafi do Ciebie... Proponuję: zapisz się do newslettera! Dołącz do team'u u doktor Magdy by otrzymywać ciekawe informacje i powiadomienia z bloga. Nie będę zawracać Ci głowy innymi sprawami ;)
Email address
Secure and Spam free...