You are currently viewing bezglutenowe ciasto marchewkowe…

bezglutenowe ciasto marchewkowe…

…nie takie tanie ale za to zdrowe ­čśÇ
Proste i smaczne. Dasz rad─Ö ­čśë Wiesz ju┼╝, ┼╝e nie pisz─Ö tu o wydumanych potrawach…

Nie b─Öd─Ö tu odkrywc─ů, przepis jest zapo┼╝yczony od Nigelli.
Wykonanie- rodzinne ­čśë Spo┼╝ycie r├│wnie┼╝. Na zdj─Öciu powy┼╝ej ostatni zapomniany kawa┼éeczek ­čśë
Nie wszystkie potrawy bezglutenowe s─ů smaczne, ani te┼╝ proste w przygotowaniu. Ta po prostu nie mo┼╝e si─Ö nie uda─ç. Poniewa┼╝ coraz wi─Öcej os├│b, zw┼éaszcza tych z chorob─ů Hashimoto wybiera diet─Ö bezglutenow─ů, ja te┼╝ postanowi┼éam si─Ö do niej “przymierzy─ç”. Pewnie stosowa─ç nie b─Öd─Ö, bo nie mam wskaza┼ä, ale przynajmniej b─Öd─Ö mie─ç opini─Ö w rozmowach z pacjentami. A mo┼╝e cz─Ö┼Ť─ç przepis├│w zaadaptujemy i przygarniemy ­čśë

Znalaz┼éam obiecuj─ůcy przepis w “Kuchnia,. Przepisy z serca domu”. Nie jest ci─Ö┼╝kie lecz przyjemnie wilgotne, nie starzeje si─Ö od razu jak np.biszkopt. Pod warunkiem, ┼╝e kto┼Ť w og├│le da mu szans─Ö pole┼╝e─ç ­čśë
Przepis (skr├│cony) na ciasto- zetrzyj 2 marchewki na grubej tarce i ods─ůczy─ç z soku na papierze. Zagotuj paczk─Ö rodzynek w rumie (ok.60ml). Utrzyj 150g cukru z 125ml oleju. Do olejo-cukru dodaj-┼éy┼╝eczk─Ö aromatu waniliowego, 3 jajka, potem mielone migda┼éy (250g, czyli paczka), p├│┼é ┼éy┼╝eczki tartej/mielonej ga┼éki muszkato┼éowej, marchewk─Ö, rodzynki z zalew─ů a na ko┼äcu sk├│rk─Ö i sok z p├│┼é cytryny. Prze┼é├│┼╝ do formy, posyp upra┼╝onymi orzeszkami piniowymi.  Piecz 30-40 minut w 180 stopniach. Gotowe!
Jak wida─ç na zdj─Öciu, du┼╝e to ono nie wyro┼Ťnie, ale te┼╝ nie zrobisz zakalca. Jak m├│wi┼éam, ono po prostu nie mo┼╝e si─Ö nie uda─ç! Ja pokocha┼éam ten przepis. Mo┼╝esz go stosowa─ç r├│wnie┼╝ nie b─Öd─ůc na bezglutenowej, nie jest idealny dla Montignac’owc├│w, bo marchewka ma do┼Ť─ç wysoki indeks glikemiczny (IG 80) w tej wersji i jest tu cukier (IG 70). Ale za to nie ma m─ůki ­čśë
Smacznego bezglutenowego. 
Wcale nie czujesz, ┼╝e brak Ci glutenu gdy delektujesz si─Ö tym przysmakiem…

Dodaj komentarz