Normy TSH – co dla kogo i kiedy?

Pytanie o to jakie powinny być wyniki badań hormonów tarczycy to najczęściej pojawiająca się wątpliwość, jaka trapi pacjentów. Najczęściej pytają o to na wizytach, bombardują prywatnymi wiadomościami na fb, pt.”proszę tylko rzucić okiem, czy te wyniki są dobre”… W ostatniej krótkiej ankiecie wśród 8 propozycji tematów na najbliższe wpisy jednogłośnie wygrał roboczy tytuł „normy TSH”. Macie więc, to, co zamawialiście 🙂

Jak to jest z tymi normami?


Otóż, faktycznie, nie dla każdego są takie same. 
Przede wszystkim zacznijmy od tego, że duże znaczenie ma wiek pacjenta, a także jego tzw. wywiad tarczycowy. 
Jakie są normy TSH u dzieci?

Noworodki mają zupełnie inne zalecone wartości TSH, znacznie wyższe, bo nawet około 10 to jeszcze jest norma. Im większe dziecko, tym bardziej normy zbliżają się do tych „dorosłych”, przy czym, znacznie upraszczając oczywiście, około 8-10 lat mieszczą się już w normach dorosłych.

Jakie zalecamy TSH u osób dorosłych?

Wiek rozrodczy niesie za sobą bardziej wyśrubowane ograniczenia. Sugeruje się, zwłaszcza w stosunku do kobiet (potencjalnych przyszłych mam) aby TSH utrzymywało się poniżej 2,5. U kobiet planujących ciążę, korzystniej jest, aby było mniej niż 2,0. (Ponieważ są o to często pytania, to ja staram się, by moje pacjentki-ciężarne miały TSH cały czas poniżej 2,0). Pamiętajcie, że kobieta w wieku rozrodczym to także każda miesiączkująca dziewczyna, oczywiście również niepełnoletnia 😉

Jakie powinno być TSH w wieku podeszłym?

Kolejną, inną jeszcze grupą są osoby w tzw. wieku podeszłym- u tych wykazano, że nawet nieco podwyższone TSH, ale poniżej 10, pod warunkiem, że pozostałe wyniki czyli FT3 i FT4 będą w normie, jest bardziej korzystne i przedłuża życie. Pozostaje jeszcze kwestia przyjęcia jakiejś granicy wiekowej. Arbitralnie sugeruje się około 80 (czasem 85 rż).

Jakie są normy TSH tak ogólnie? Czy normy laboratoryjne są zawyżone?

W razie wątpliwości jak interpretować który wynik warto pamiętać o zaleceniach Konsultanta Krajowego z dziedziny endokrynologii, że sugerowane jest TSH około 3 jako górna granica normy.

Zalecane wartości TSH u osób z chorobami tarczycy.

Mamy już za sobą ogólne zalecenia co do wartości TSH. Teraz jeszcze trzeba uwzględnić jaką przeszłość medyczną ma dana osoba.

Jakie TSH po operacji tarczycy z powodu choroby nienowotworowej?

Istnieją badania dowodzące, że najkorzystniejsze w takim wypadku będzie TSH oscylujące wokół wartości 1,0. Wówczas ma być najmniejsze ryzyko odrostu tarczycy.

Jakie zaleca się TSH w chorobach kardiologicznych?

Przede wszystkim to zależy od choroby, ale najistotniejsze jest by zbyt niskie TSH nie powodowało nasilenia dolegliwości kardiologicznych, zaostrzenia choroby wieńcowej, albo zaburzeń rytmu lub podwyższonych wartości ciśnienia tętniczego.

Jakie powinny być wartości TSH po operacji z powodu raka tarczycy?

W tej sytuacji uwzględnić trzeba jeszcze jaki był to rak tarczycy. Pacjenci onkologiczni przeważnie są na stałe pod opieką Poradni Onkologicznej i dostają konkretne wytyczne, ale, generalizując, po tego typu zabiegach konieczne jest TSH poniżej normy, przeważnie między 0,1-0,3 lub niższe. Przynajmniej przez pierwsze pięć lat od operacji. Hormonów wolnych nie sprawdza się wówczas wcale, bo terapię monitoruje się wyłącznie na podstawie TSH, wyniki FT3 i FT4 nic akurat w tym przypadku nie zmieniają.

Jakie wartości TSH są sugerowane u pacjentów z niedoczynnością przysadki?

Tutaj jest zupełnie inaczej, TSH zawsze jest niskie, przeważnie nieoznaczalne, czyli około 0,001. W takich przypadkach nie kierujemy się nim w ogóle, natomiast leczenie modyfikujemy na podstawie wartości FT3 oraz FT4.

Jak widać, normy są znacznie zróżnicowane w zależności od pacjenta. Wszystkie powyższe informacje należy rozpatrywać w kategorii konkretnej osoby, jej wieku, wagi, planów rozrodczych, dolegliwości, oraz wartości pozostałych hormonów tarczycy i ewentualnej obecności przeciwciał. Również wiele leków wpływa na stężenie tego hormonu. To sporo powiązanych danych. Najlepiej pozwolić, by interpretował je endokrynolog. Do ich pełnej analizy może być konieczna (i przeważnie jest) również jednoczesna ocena FT3 i Ft4, USG tarczycy lub poziomu przeciwciał. Wszystko w zależności od konkretnego przypadku. Nie oczekujcie, że dostaniecie uniwersalną receptę albo diagnozę dla każdego, bo każdy jest inny i o to tu przede wszystkim chodzi. Nie można generalizować. Chodzi o to, żeby wiedzieć kiedy należy pogłębić temat i zrobić szersze badania.

David Bowie

20 comments

    1. Unknown
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Zakradł się błąd bo przy niedoczynności tarczycy wskaźnik tsh jest podwyższony a nie tak jak Pani piszę nieoznaczalny

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Otóż właśnie, nie 😉 bo przy niedoczynności przysadki jest nieoznaczalny (nie działa przysadka, to i nie produkuje TSH), a i tak mamy niedoczynność 😉 ale dzięki za czujność 😉

    1. Anonimowy
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Pani Magdo, a jakie zalecamy TSH u osób dorosłych, ale u Panów? My chorujący na Hashimoto w końcu nie będziemy w ciąży 🙂 można prosić o dopisanie norm dla Panów, pozdrawiam 🙂

    1. Magdalena Jagiełło
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    No, wiem, mężczyźni traktowani są nieco marginalnie 😉 ale jest i o płci przeciwnej "W razie wątpliwości jak interpretować który wynik warto pamiętać o zaleceniach Konsultanta Krajowego z dziedziny endokrynologii, że sugerowane jest TSH około 3 jako górna granica normy". Pozdrawiam

    1. kinga
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    A jakie jest minimum TSH podczas przyjmowania hormonu T4? Słyszałam, że ok 1,0. Ale czy np. 0,5 to już za nisko?

    1. Anna
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry,
    Bardzo pomocny post. Mam 25 lat i TSH na poziomie 3,2-3,5. Niemniej nie planuję ciąży w przeciągu 1-2 lat. Czy powinnam się jakoś leczyć. Oprócz tego mam niewielkie torbiele na tarczycy, ale biopsja ok, przez rok nie urosły wcale. Będę wdzięczna za pomoc ☺

      1. admin
      2. 6 miesięcy ago
      3. Odpowiedz

      Dzień dobry, dziękuję za miłe słowa. Skoro TSH jest wyższe niż zalecane, trzeba zrobić badania dodatkowe (z krwi), które wyjaśnia dlaczego tak jest. Pozdrawiam

    1. Magda
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Witam. Ja mam Hashimoto od 6 lat – uaktywniło się w czasie ciąży. Martwi mnie moja 17 letnia córka (w październiku 18lat). Córka ma nadwagę, często jest zmęczona, zimno jej, ma problemy ze snem. Nastrój tez ma różny. Liceum to nie jest łatwy czas więc ma sporo stresów. Poprosiłam pediatrę o zestaw badań aby dowiedzieć się dlaczego tak tyje i jest zmęczona, bez sił do życia. W badaniach wyszło wszystko dobrze, trochę niski poziom żelaza. Ale mnie zastanowiło TSH które jest na poziomie 3,2. ale lekarz stwierdził, ze jest w normie. Czy wynik 3,2 nie jest za wysoki? Objawy jej przypominają mi moje przy Hashimoto. Czy powinnam drążyć temat ? Lekarze uważają że jest ok tylko ma mniej jeść a to ze ja mam chora tarczycę ( a mąż bielactwo) nie znaczy , że jej coś jest. Bardzo proszę o odpowiedź bo już sama nie wiem co mam robić ?

      1. admin
      2. 6 miesięcy ago
      3. Odpowiedz

      Witam, zgodnie z tym co powyżej, to TSH jest za wysokie i powinno być „wyjaśnione” czyli sugerowałabym szerszą diagnostykę, właśnie szczególnie, że oboje rodzice mają choroby autoimmunologiczne…

        1. Magda
        2. 6 miesięcy ago
        3. Odpowiedz

        Witam
        Zrobiłam, tak jak Pani radziła, córce dodatkowe badania. Oto wyniki: TSH – 1,33; FT3 – 2,40; FT4 – 1,02; anty-TPO – 8,88; anty-TG – 7,14. W laboratorium zaznaczone jest, że przeciwciała są poza normą. Jak mam rozumieć te wyniki? Czy córka ma Hashimoto? Bardzo proszę o odpowiedź.
        Pozdrawiam
        Zmartwiona Mama

      1. zeldogi
      2. 6 miesięcy ago
      3. Odpowiedz

      Nie jestem lekarzem, ale może warto zbadać także poziom ferrytyny i witaminy D?
      Gdy u mnie w końcu zdiagnozowano Hashimoto było to po kilku latach meczenia się z podobnymi objawami i przy okazji okazało się, że witamina D jest u mnie na tak śladowym poziomie, że aż nie do oznaczenia (zastanawiam się, na ile wynikało to z wieloletniego leczenia dermatologicznego trądziku z głównym zaleceniem lekarskim – unikać słońca!). Miałam też za niski poziom ferrytyny mimo wysokiego poziomu żelaza (tutaj uwaga – u młodej dziewczyny ten poziom powinien być raczej wyższy niż wskazuje norma laboratoryjna, tak przynajmniej twierdził hematolog). Szkoda, aby Pani córka męczyła się, jeśli można pomóc.

    1. Natalia
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry, czy według Pani hypoechogeniczny guz lity 8mm przy prawidłowym TSH wymaga biopsji? Czy są jakieś normy postępowania przy tego typu guzach? Pozdrawiam

      1. admin
      2. 6 miesięcy ago
      3. Odpowiedz

      Dzień dobry, tak , są zalecenia, powyżej 5 mm robi się biopsję, szczególnie zmian hypoechogenicznych, ale nie mam wielu danych, w tym czy zmiana jest nowa, czy urosła, jak unaczyniona, czy płynowa itd. Generalnie- robi się i TSH nie ma tu nic do rzeczy.

    1. Karolina
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry,

    Mam 24 lata w marcu robiłam badania TSH, które wynosiło 3,04, w czerwcu – 4,06, natomiast na początku lipca wyszło mi w tym samym laboratorium 6,01 powtórzyłam badanie i wynosiło już TSH – 3,48. Czy jest możliwy taki spadek? Byłam jedynie u lekarza rodzinnego, który kazał mi przyjść dopiero za pół roku, czy czekać czy pójść do lekarza endokrynologa?

    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. Jagoda
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry. A czy przy przyjmowaniu Euthyroxu – TSH w dolnej granicy normy (poniżej 1) jest nadal ok, czy jednak dawka leku jest za duża (100 przy 57 kg wagi). Dodam, że na tej dawce jestem od 2 lat i czuje się dobrze, bez wahań objawów jak przy dawce 88, gdzie dłuższy stres powodował wzrost TSH i pogorszenie stanu.

    1. Dominika
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Dzień dobry,
    mam 23 lata robię sobie kontrolnie przynajmniej raz w roku badania TSH.
    Zawsze miałam wyniki poniżej 2, w 2014r. nagle wyszło mi TSH=7,988, zaniepokojona tak wysokim skokiem, powtórzyłam prywatnie badania bo jakoś nie chciało mi się wierzyć w tak wysoki wynik (tym bardziej jak przeanalizowałam sobie objawy to bardziej przypominały nadczynność), powtórzony TSH= ok. 1,7.
    W 2016r. TSH=1,959
    W 2017r TSH=3,663, ft4=14,61 Lekarz rodzinny powiedział, że wszystko ładnie jest w normie, ale ja słyszałam, że w moim wieku TSH powinno być niższe, więc zbadałam jeszcze raz. Powtórzony wynik wyszedł bardzo ładnie TSH=1,714

    Zastanawia mnie co może być przyczyną takich przeskoków.
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. ewelina
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Witam,

    pisze Pani, że każdy jest inny i dla każdego „norma” może wynosić co innego. Czy dopuszczalny byłby wynik TSH poniżej 0,5 (0,334) przy dobrym FT4 u osoby z Hashimoto (przeciwciała obecne)?
    Przy takim wyniku czuje się najlepiej. Wizytę u nowego endokrynologa mam za tydzień i nie wiem czy prosić o to, żeby utrzymać dawkę czy lepiej zmniejszyć? Dodam, że 6 tyg temu urodziłam i karmię piersią, a w ciąży wynik miałam podobny (ginekolog/endokrynolog dawki mi nie zmniejszał).
    Bedę wdzięczna za radę.
    Ewelina

    1. Anna
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    A jak dla mam karmiących?

    1. Marzena
    2. 6 miesięcy ago
    3. Odpowiedz

    Witam mam 42 lat mój wynik tsh 0,65 dodam ze w ciągu roku przytyłam 9 kg jestem ciagle zmęczona 😩

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*